Home | Blogs | bizimis's blog

Η γεωγραφία, η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα των αθλητικών υποδομών της Μεσσήνης

Η γεωγραφία, η επάρκεια και η αποτελεσματικότητα των αθλητικών υποδομών της Μεσσ

Είναι ένα ντοκιμαντέρ που το δούλεψαν οι μαθητές της τάξης ΣΤ2 με την καθοδήγηση του καθηγητή φυσικής αγωγής Μιχάλη Μπιζύμη.
Η πρώτη ιδέα έπεσε τον Ιανουάριο του 2012 κατά την διάρκεια του μαθήματος της Φυσικής αγωγής και μέσα σε ένα μήνα είχαμε ήδη τον σκελετό επάνω στον οποίο θα δουλεύαμε.
Η βασική ιδέα είναι μάθουν όλοι οι μαθητές του σχολείου τις αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης αλλά και τα αθλήματα που καλλιεργούνται στην πόλη μας.

Στο πρόβλημα μπήκαν όλοι οι μαθητές της τάξης, έγραψαν τους προβληματισμούς τους, έκαναν τις προτάσεις τους και τελικά ο βασικός κορμός και οι κατευθύνσεις στις οποίες έπρεπε να κινηθούμε άρχισαν να φανερώνονται.
Στην μεθοδολογία υλοποίησης της εργασίας μας εντάξαμε και συνεργασίες με άλλους φορείς έτσι βάλαμε στόχο να κάνουμε τα εξής:
1.Συνεργασια με τον δήμο Μεσσήνης και τις αρμόδιες υπηρεσίες του.
2.Συναντησεις και συνεντεύξεις με τους αρμόδιους αντιδημάρχους του δήμου μας.
3.Επισκεψη στην τεχνική υπηρεσία του δήμου και αναζήτηση των σχεδίων των υπό μελέτη υποδομών.
4.Συνεργασια και συνεντεύξεις με τις διοικήσεις των αθλητικών σωματείων της πόλης μας.
5. Επισκέψεις στους αθλητικούς χώρους της πόλης σε ώρες αιχμής και συνεντεύξεις με αθλούμενους και προπονητές.

Έτσι λοιπόν, ζητήσαμε την βοήθεια του Δήμου Μεσσήνης ώστε να έχουμε ενημέρωση από πρώτο χέρι για τις εγκαταστάσεις. Μάλιστα ενημερώσαμε τον δήμο ότι έχει οριστεί ως συνεργαζόμενος φορέας στην εργασία μας. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμαρχος Κος Αναστασόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Κος Αθανασόπουλος ανταποκρίθηκαν άμεσα και ήρθαν στο σχολείο μας, όπου και οι μαθητές του ΣΤ2 επί μιάμιση ώρα τους πυροβολούσαν ασταμάτητα με ερωτήσεις που ετοίμαζαν επί δυο εβδομάδες.

Αντίθετα ο Κος Κοντοθανάσης, αρμόδιος αντιδήμαρχος χωροταξίας, Πολεοδομίας και Υποδομών δεν ανταποκρίθηκε όταν του ζητήσαμε να μας πληροφορήσει για τις ακριβείς διαστάσεις των εγκαταστάσεων και φυσικά δεν μας έδωσε τα σχέδιά τους για να τα μελετήσουμε.

Στην συνέχεια, αποφασίσαμε να κάνουμε επισκέψεις σε κάθε μια από τις εγκαταστάσεις, να φωτογραφίσουμε, να βιντεοσκοπήσουμε και στο μάθημα της φυσικής αγωγής να συζητήσουμε για μερικά πολύ σημαντικά θέματα που προέκυψαν όπως:
1.Χωροταξική τοποθέτηση των εγκαταστάσεων.
2.Ποιοτική ανάλυση των εγκαταστάσεων.
3.Ανάδειξη των αναγκών που καλύπτουν ή που δεν καλύπτουν.
4.Ανάδειξη των παρεμβάσεων που είναι αναγκαίες ώστε οι εγκαταστάσεις να είναι αποτελεσματικές.

Θεωρώ ότι οι στόχοι που θέσαμε είναι υψηλής ποιότητας και διδακτικής αξίας και με την κατάλληλη καθοδήγηση προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε αναλυτικά τα εξής θέματα:
1.Οι μαθητές να γνωρίσουν τις αθλητικές υποδομές της πόλης και θα τις προτείνουν στους συμμαθητές τους.
2.Να προβληματιστούν με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους σημεία.
3.Να προτείνουν παρεμβάσεις για την βελτίωση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
4.Να προβληματιστούν για την σκοπιμότητα κατασκευής νέων αθλητικών υποδομών.

Η αλήθεια είναι ότι όλη η εργασία στηρίχτηκε στην εθελοντική προσφορά εργασίας των μαθητών ώστε να αναπτυχθεί αυτό το χαρακτηριστικό του χαρακτήρα, αλλά τελικά όλοι – άλλος λίγο, άλλος πολύ- προσπάθησαν να βοηθήσουν και να συνεισφέρουν. Έτσι, μέσα από την εργασία επετεύχθη η ανάπτυξη της ομαδικότητας και της αγάπης για εθελοντική προσφορά.
Πολύ σημαντικό και άξιο αναφοράς είναι ότι οι μαθητές που ασκούνται σε κάποιο σωματείο είναι πολύ υπερήφανοι και για το άθλημα που έχουν διαλέξει αλλά και για την ιστορία και τις επιτυχίες του σωματείου τους.
Αυτό το συναίσθημα της υπερηφάνειας ήταν εύκολο να το δει οποιοσδήποτε όταν τα παιδιά- αθλητές, μίλησαν στους συμμαθητές τους για το αγαπημένο τους άθλημα, την ομάδα τους και τον χώρο στον οποίο προπονούνται.
Οι μαθητές που δεν γυμνάζονται το απόγευμα σε κάποιον αθλητικό χώρο, τελικά είδαν τα αθλήματα και τους χώρους άσκησης της πόλης από άλλη σκοπιά, μέσα από τα μάτια των συμμαθητών τους.

Όταν συγκεντρώθηκε το φωτογραφικό υλικό και τα video, η παραγωγή του DVD ήταν απλή υπόθεση για τον υπογράφοντα.
Ένα τελικό ζήτημα που είχαμε να λύσουμε όταν τελείωσε η παραγωγή του ντοκιμαντέρ μας, ήταν ότι έπρεπε να το δουν όλοι οι φίλοι και συμμαθητές των παιδιών.
Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε περίπου 100 κόπιες και να τις χαρίσουμε σε όσους φίλους και συγγενείς είναι δυνατόν.

Ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε και την ιστοσελίδα του σχολείου μας για να δείχνουμε τις συνεντεύξεις που κάνουν οι μαθητές, αλλά και την εξέλιξη όλης της εργασίας μας.
Τελικά, η χρήση της πληροφορικής και του διαδικτύου για αναζήτηση χαρτών και πληροφοριών αλλά και για να επικοινωνήσουμε το τελικό αποτέλεσμα της εργασίας μας ήταν καταλυτική.

Ο υπεύθυνος της εργασίας
Μπιζύμης Μιχάλης

Καθηγητής Φυσικής Αγωγής